IS GROUP

Laboratorium


Nasze laboratorium wykonuje analizy zgodnie z procedurami Quaker Chemical i jest wyspecjalizowane w badaniu parametrów płynów obróbkowych. Na wyposażeniu laboratorium są najnowocześniejsze urządzenia, które pozwalają w szybki sposób rzetelnie określić kondycję chłodziw. Wykonujemy podstawowe analizy oraz pakiety pozwalające określić stan emulsji.

Analizujemy:

  • pH emulsji

Podwyższone pH może powodować m.in. problemy skórne u pracowników, korozję elementów nieżelaznych. Natomiast obniżone pH przyczynia się do rozwoju mikroorganizmów, obniżenia trwałości emulsji oraz korozji żelaza.

  •  alkaliczność całkowitą

Uzyskujemy informacje dotyczące działania antykorozyjnego, stabilności bakteriologicznej emulsji. Podwyższone stężenie powoduje powstawanie lepkich zanieczyszczeń, podwyższenie zużycia środka obróbkowego, problemów z pienieniem oraz wzrasta ryzyko problemów skórnych. Natomiast obniżone stężenie wypływa negatywnie na stabilność emulsji, zużycie narzędzi oraz powoduje problemy z korozją.

  • ilość oleju mineralnego i rozpuszczonych w nim składników (rozdział kwasem)

Dostarcza informacji o działaniu smarowym i antykorozyjnym emulsji.

  • zawartość oleju obcego i wolnego oleju obcego

Duża zawartość oleju obcego oraz wolnego oleju obcego może prowadzić do powstawania osadów oraz rozwoju bakterii i grzybów, a także wpływać negatywnie na wydajność szlifowania i obróbki. Ujemny wynik oleju obcego wskazuje na ubytek oleju w emulsji.

  • zawartość chlorków

Podwyższona zawartość chlorków powoduje powstanie problemów z korozją.

  • przewodność

Podwyższony poziom może prowadzić do powstania nierozpuszczalnych osadów, obniżenia ochrony antykorozyjnej, utraty wydajności procesu oraz niestabilności (rozwarstwienia) emulsji.

  • rozwój bakterii i grzybów

Bakterie i grzyby namnażają się w warstwie granicznej między olejem obcym, a emulsją. Duża ilość kolonii bakterii, grzybów/drożdży prowadzi do powstawania nieprzyjemnych zapachów, zatykania instalacji, problemów z filtracją, obniżenia trwałości emulsji, obniżenia pH oraz powstawania problemów skórnych u pracowników.

  • stopień korozji DIN
  • jakość wody
  • twardość całkowitą; magnezową i wapniową
  • formaldehyd
  • azotyny

Ilość cząstek stałych 60µ, 20µ,5µ

Dodatkowo analizujemy: mieszalność, pienienie się, powstawanie mydeł w emulsji.